Συχνές αιτίες χωλότητας στο σκύλο
Η εμφάνιση χωλότητας στο σκύλο δεν σημαίνει απαραίτητα προχωρημένη ηλικία. Θα μπορούσε να οφείλεται σε πληθώρα παθολογικών καταστάσεων, από ένα απλό τραύμα μέχρι μια πιο χρόνια κατάσταση. Ακόμα, ο βαθμός χωλότητας δεν προδιαγράφει απαραίτητα τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς μια ήπια χωλότητα θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας απειλητικής -για τη ζωή- κατάστασης, όπως ένα κακόηθες νεόπλασμα. Πιο κάτω παρατίθενται τα πιο συχνά αίτια χωλότητας στο σκύλο:
1. Τραύματα μαλακών ιστών
Είναι το πιο συχνό αίτιο χωλότητας του σκύλου. Περιλαμβάνουν τα διαστρέμματα, τις κακώσεις των μυών και παρόμοιους μικροτραυματισμούς. Δεν είναι σοβαροί τραυματισμοί και μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με ολιγοήμερο περιορισμό της κινητικότητας και αναλγητικά φάρμακα.
2. Αρθρίτιδα
Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει δυσκολία στην ανέγερση μετά από ανάπαυση ή στο ανεβοκατέβασμα σκαλιών, τότε καλό θα ήταν να γίνει έλεγχος για οστεοαρθρίτιδα από τον κτηνίατρό. Εάν πρόκειται για σκύλο μεγαλόσωμης φυλής, η δυσπλασία ισχίου είναι πιθανή.
3. Τραυματισμοί δακτύλων και πελμάτων
Είναι πιθανή η παρουσία εκδορών, ακίδων ή ξένων σωμάτων στα πελματικά φύματα ή τα μεσοδακτύλια διαστήματα. Να είστε σε εγρήγορση σε περίπτωση οιδήματος ή άλλου πιθανού σημείου μόλυνσης της περιοχής. Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει, επιπλέον, το ενδεχόμενο κατάγματος των δακτύλων.
4. Κλειστά κατάγματα
Είναι τα κατάγματα των οστών στα οποία το δέρμα γύρω από την εστία του κατάγματος παραμένει ακέραιο. Είναι δυνατό να μη γίνουν άμεσα αντιληπτά σε περίπτωση που δε διαταραχθεί η γραμμή του άκρου.
5. Ανοικτά (επιπλεγμένα) κατάγματα
Αυτός ο τύπος καταγμάτων είναι πολύ σοβαρός, καθώς τα καταγματικά άκρα τραυματίζουν το δέρμα και η έκθεση του τραύματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μόλυνση του οστού (οστεομυελίτιδα).
6. Επιφυσιακά κατάγματα
Τα επιφυσιακά κατάγματα συμβαίνουν συνήθως στα άκρα των μακρών οστών (μηριαίο, βραχιόνιο) σε κουτάβια και νεαρούς σκύλους. Οι περιοχές αυτές καλούνται πλάκες ανάπτυξης (growth plates) και επειδή δεν έχει προλάβει να επιτευχθεί η οστεοποίηση τους είναι επιρρεπείς σε κατάγματα.
7. Πανοστεϊτιδα
Εμφανίζεται σε κουτάβια και νεαρούς σκύλους μεγαλόσωμων φυλών και συνήθως δε χρειάζεται κάποια θεραπεία.
8. Κακώσεις συνδέσμων
Οι σύνδεσμοι είναι οι ιστοί που συγκρατούν τα οστά που συναποτελούν μια άρθρωση. Όταν οι σύνδεσμοι τραυματίζονται η σταθερότητα της άρθρωσης διατράσσεται με αποτέλεσμα την προοδευτικά επιδεινούμενη χωλότητα του σκύλου σας.
9. Νεοπλάσματα
Η χωλότητα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με νεοπλάσματα των οστών ή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εάν παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα να συνοδεύουν τη χωλότητα του σκύλου σας, όπως αταξία, αποπροσανατολισμός ή αν βρείτε κάποια μάζα προσκομίστε το ζώο σας στον κτηνίατρο καθώς τα νεοπλάσματα συχνά είναι απειλητικά για τη ζωή.
10. Εξάρθρημα επιγονατίδας
Η άρθωση του γόνατος του σκύλου μπορεί να εμφανίσει ξαφνικά μη φυσιολογική κίνηση για διάφορους λόγους (π.χ. τραύμα) με αποτέλεσμα την απόκλιση από το φυσιολογικό της γραμμής του άκρου. Είναι πιθανή η αυτόματη ανάταξη του. Να είστε ιδιαίτερα παρατηρητικοί αν έχετε σκύλο μικρόσωμης φυλής.
μεταφρασμένο άρθρο
Πηγή: www.diagnovet.gr